vineri, octombrie 07, 2011

 

Zilele trecute am facut un meniu intreg din dovleac ... mai exact dovlecei verzi si dovleac "ludaie" copt in cuptor ...supa, felul principal si desert ... a fost ceva ciudat la prima vedere ...dar ffff bun ... ce a zis familia? hmmm unii s-au bucurat (eu) altii mai putin (sotu) de data aceasta m-am gandit doar la mine... eu sunt un fan al dovleacului de orice fel ...insa asta mai nou ... Probail daca mama citeste acesta postare se va mira ...stiind ca de fapt mie nu prea imi place aceasta leguma ... insa mai nou am descoperit ca orice fel ...in orice forma imi place ... asa ca ... cu curaj, credeti-ma mi-a trebuit curaj avand in vedere ca sotul meu nu suporta dovleacul si este un mare critic al meu pe toate domeniile nu numai aici cine il cunoaste stie la ce ma refer, deci am avut curaj ...si nu mi-a parut rau ... si stiti ceva si sotului meu ia placut ... asa ca dragii mei  uitati aici meniul meu cu dovleac.
  
Supa crema de dovleac - din 2 feluri de dovleac 

  Ingrediente:

- 3 dovlecei verzi mici
- jumate de dovleac (ludaie) in jur de 400 g
-  ulei de masline - 2 linguri
- doua linguri de otet (sau dupa gust)
- delicat, sare,piper dupa gustul fiecaruia
- jumate de legatura de marar
- 200 ml de frisca lichida
- crutoane

   Aprindem cuptorul. Se spala bine legumele, dovleceii se decojesc ... si se taie in doua jumatati apoi rondele mai mari ... se incinge in oala uleiul de masline ... se adauga bucatile de dovlecei si se calesc un pic cateva minute pt a scoate aroma si culoarea din ei ... adaugam peste apa cat sa acopere ...condimentam cu delicat, sare si piper ... lasam sa fiarba ...
   Luam dovleacul spalat ...il taiem in doua pe lungime...

indepartam partea cu seminte si le asezam la cuptorul deja incins. Coacem dovleacul astfel in jur de 30 min.
  Cand legumele din supa sunt moi ...luam oala de pe foc, verificam dovleacul din cuptor sa fie copt bine ... scoatem din cuptor si cu ajutorul unei linguri scobim miezul dovleacului si il asezam peste dovleceii din oala ... adaugam frisca, dupa care luam blenderul de mana si mixam totul pana obtinem o supa groasa ...crema ... adaugam apa inca si apoi otetul, gustam si daca are nevoie de condimente mai punem  ... punem din nou pe foc si il fierbem ...cand fierbe punem mararul tocat marunt si stingem focul.
    Se serveste cald cu crutoare.



Pireu din cartofi cu dovleac copt si chiftelute de mazare cu salata de salata verde.

Ingrediente:

Pentru pireu:

- cartofi - 400g
-  dovleac "ludaie" - 400-500g
- sare
- doua linguri de unt
- un pahar de lapte
- o legatura de patrunjel

Pentru chiftele:

 - mazare verde 450 - 500 g din borcan sau proaspat
 - o punga mica de soia granule
- un ou
- sare, piper
- o ceapa rosie
- 2 catei de usturoi
- o lingurita mica de ghimbir macinat
- patrunjel verde tocat marunt
- o lingura mare boia dulce

   Incepem cu pireul ... curatam cartofii si le taiem cuburi, le asezam pe foc sa fiarba in apa cu sare.  Intre timp avem dovleacul la cuptor, in cazul meu aveam cealalta jumatate de dovleac ramas.
   Cand legumele sunt moi oprim focul, scurgem cartofii de apa ... cu lingura scoatem miezul dovleacului copt si il asezam peste cartofi ... adaugam inca sare, untul si laptele peste luam mixerul de mana si mixam pana obtinem pireul ... la final adaugam patrunjelul verde tocat ...amestecam cu o lingura ... dupa care punem capacul si il pastram la cald.


  Chiftelele ...punem granulele de soia intr-un vas la inmuiat in apa cu delicat, peste 30 min stoarcem bine intre maini granulele de soia si le asezam la o parte ... luam robotul de bucatarie ... asezam in cuva acestuia mazarea verde din borcan (fara zeama normal) sau mazarea fiarta si racita in prealabil,
granulele de soia, sare,piper, oul, ceapa, usturoiul, ghimbirul, boia si patrunjelul verde ... pornim robotul si mixam ingredientele pana obtinem o pasta ...
   Incingem cuptorul (la mine nu a fost cazul era deja incins) luam o tava mare si il tapetam cu hartie de copt... ungem foaia cu un pic de ulei ... cu ajutorul a doua linguri pregatim chiftele de mazare si le asezam pe hartia de copt (in linkul urmator vezi vedea cum exact apasand pe link si vizualizand filmuletul de la sfarsitul postului respectiv ) LINK ... le stropim usor cu un pic de ulei si le asezam la cuptor ...dupa 15 min scoatem tava si cu furculita intoarcem chiftelutele pe cealalat parte cu mare grija sa nu se sfarame ... si le punem la cuptor din nou 15 min.
   Dupa 30 min in total chiftelutele sunt gata.
Sau puteti pregati chiftelutele de mazare in friteuza Air Fry stropit cu un pic de ulei de masline, la 180 de grade vrei 15- 20 min 


Salata de salata verde a la bunica - reteta aici
 
  Felul principal se serveste cald ... Pireul cu chiftelele si salata de salata verde.

Desert ... Dovleac copt servit cu miere de albine.

   Am copt dovelacul la cuptor ... am lasat sa se raceasca usor dar nu de tot ... am taiat dovleacul cuburi cat palma si am picurat peste uniform doua lingurite de miere si putina scortisoara (cam cat luati intre doua degete).  Delicios ...pozele nu au reusit ...  dar in week and o sa fac din nou si o sapun si poze.
  Pofta buna!!!

10 comentarii

Si eu sunt fan al dovleacului, in special al celui de placinte, ludaie cum ii zici tu.

REPLY

dovleceii sunt tare buni ,si faci o multime de bunatati cu ei.Te pup! Daca-ti face placere poate mi te alaturi si mie sa ma urmaresti,doresc sa-mi fac si eu prieteni in blogosfera.Multumesc mult.

REPLY

Un meniu de nota 10! Pregatesc si eu acest experiment in weekend. Eu am fost fan dovleac din totdeauna,dar eramk singura din familie care eram asa de amorezata de el. Acum insa am descoperit dovleacul picant, nu deserturile cu dovleac. Am doua antreuri deosebite pe care le pregatesc si or sa apara curand. Ma bucur ca avem gusturi comune si mi-e dor de tine!

REPLY

Elena draga ...si mie mi-e dor ... abia astept ce pregatesti tu acolo cu dovleac ...ma bucur ca te-am revazut aici ...te pup

REPLY

Cate bunaciuni pot fi "confectionate" din dovleac.
O zi frumoasa!

REPLY

Ludaie la cuptor ..e magnifica

REPLY

F deosebite retetele si chiar am sa le incerc.

REPLY

Ce de "variatiuni pe aceeasi tema" :) Eu nu sunt asa innebunita dupa dovleac asa ca o sa incep de jos in sus, cu desertul :D

REPLY

Arata foarte delicios , multumesc foarte mult pentru reteta deabia astept sa o incerc.

REPLY

Arata super bine .Mersi mult pentru reteta :)

REPLY

Afișări ale paginii săptămâna trecută

Lista mea de bloguri

Popular Posts

Persoane interesate

Tunde's Blog . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates