vineri, august 06, 2010

Friptura de purcel cu cartofi la cuptor si sos de ciuperci




Ingrediente:

Pt friptura:

- o bucata de cotlet de purcel cu os
- 100 ml de ulei de masline
- 3 catei de usturoi
- sare, piper
- 3 crengute de cimbru
- 4-5 crengute de rozmarin
- o crenguta de tarhon
- 3 frunze de dafin
- 150 - 200 ml de vin alb

Pt cartofi la cuptor:

- 1, 5 kg de cartofi
- 3 crengute de rozmarin
- sare, boia rosu
- 100 ml de ulei de masline
- cascaval - vreo 50 g

Pt sosul de ciuperci:

- 500 g ciuperci proaspete
- 3 linguri de ulei de masline
- o lingura de faina integrala
- 250 g de smantana
- frunze proaspete de patrunjel (o legatura)
- tarhon cateva frunzulite tocate
- 100 g de cascaval ras
- cateva picaturi de zeama de lamaie

Friptura din cotlet de purcel
Cotletul se spala bine si apoi se sterge de apa cu un servet de bucatarie,


apoi incepem sa condimentam carnea cu sare si piper,


apoi punem uleiul de masline jumate din cantitatea data mai sus, apoi cateii de usturoi ii taiem felii mai subtiri si asa intregi ii asezam pe carne ...


dupa care luam crengutele de rozmarin si le asezam peste carne respectiv prin tava langa carne, apoi asezam crengutele de cimbru si tarhon, apoi frunzele de dafin


si la sfarsit adaugam uleiul ramas si vinul ...



se ia o folie de aluminiu si se acopera tava bine ... se incinge cuptorul dupa care se pune tava la cuptor in jur de 40 minute, dupa care scoatem tava indepartam folia de aluminiu si cu o lingura din sosul obtinut in tava stropim carnea .... fara sa punem folia inapoi il punem la cuptor inca 30 min ...





Cartofi aromati cu rozmarin la cuptor

Cartofii se curata se spala ... se pregateste tava in care vom face cartofii, il tapetam cu hartie de copt, stropim tava cu ulei de masline si asezam 3 crengute de rozmarin pe fundul tavii,



peste vor veni cartofii ... cartofii se taie in 4 sau 5 in fuctie de cat de mari sunt ... se aseaza in tava sub forma de straturi fiecare strat il condimentam cu sare si boia,



cand am asezam toti cartofii in tava mai punem un pic de ulei peste si il acoperim cu folie ... punem tava cu cartofii la cuptor circa 40 min, dupa se indeparteaza folia si se pune inapoi in cuptor pt inca 20 - 30 min, cand e gata scoatem tava cu cartofii si radem la suprafata cam 50 g de cascaval ...

Sos de ciuperci cu smantana

Ciupercile se curata si se spala bine, apoi taiem ciupercile felii, intr-o oala incingem uleiul de masline, adaugam cipercile si le calim un pic, dupa care punem apa cat sa acopere ... lasam sa fiarba, punem sare sau delicat si lasam sa fiarba, cand este gata intr-un castron se amesteca smantana cu faina sa nu fie cocoloase, si se adauga incet cate un pic peste ciuperci pana incorporam totul ... apoi adaugam patrunjelul si tarhonul taiat marunt, cateva picaturi de zeama de lamaie si lasam sa dea in clocot.

Servire:

Friptura se serveste rece sau cald ... cu cartofii la cuptor si sosul de ciuperci ... eventual se poate servi cu o salata de varza sau acrituri ...





Pofta buna!!!!

1 comentarii:

alialexa2006 spunea...

chiar ca pofta buna...foarte apetisanta mancarea...felicitari...o seara buna

 
Tunde's Blog Blogger Template by Ipietoon Blogger Template